משבר או הזדמנות ל M&A

רו"ח ליאור בכר, שותף בקבוצת גוברמן 937

בשנים האחרונות חלו שינויים קיצוניים בסביבה העסקית בקצב שלא נתקלנו בו בעשורים האחרונים. מגפת ה-COVID-19 גרמה להשפעה משמעותית בעולם העסקי. החוסן וכושר ההסתגלות שתעשיית ההייטק הפגינה, הובילו להתאוששות במגמות ההשקעה, בגיוסי כספים. התאוששות זו, ככל הנראה, שיקפה את יכולתה של תעשיית ההייטק הישראלית להגיב ולהתאים את עצמה לאתגרים בחדשנות ובגמישות.  

שנת 2021 הייתה שנה של הצלחה משמעותית עבור מגזר הטכנולוגיה והוכיחה כמה הסטרטאפים הישראלים חשובים לכלכלה המקומית. תעשיית ההייטק הישראלית שגשגה עם גיוסי הון אשר הגיעו לשיא של 25.6 מיליארד דולר במספר חסר תקדים של 773 עסקאות. בשנת 2022 תעשיית ההיי-טק הישראלית המשיכה לשגשג, ומשכה תשומת לב מצד משקיעים גלובליים וענקיות טק. ההצלחה ניכרה במספר העסקאות לרבות הנפקות ואקזיטים ולצד אווירת צמיחה בכל מחיר ותחרות קשה על משאבי האנוש.

הרבעון האחרון של שנת 2022 ותחילת שנת 2023 התאפיינו בסימני שאלה רבים ומתגברים לגבי יציבותה של הכלכלה העולמית עקב המיתון, האינפלציה והעלאות ריבית, כאשר קרנות ההון סיכון והמשקיעים החלו לשים דגש ולבחון את נושא הרווחיות והכנסות של חברות הפורטפוליו ולא רק צמיחה בכל מחיר.

לאחרונה, בנוסף על האתגרים ברמה הגלובלית, ההייטק הישראלי נאלץ להתמודד עם אתגרים מקומיים סביב המשבר שנגע לשאלת הרפורמה המשפטית. דיון נסער זה משפיע במידה רבה על האקוסיסטם הישראלי ויוצר חששות של לא מעט משקיעים זרים ויזמים ישראלים מחוסר היציבות הטמון במהלכים אלו.

בשבועות האחרונים, קיימים דיווחים בתקשורת אודות צעדי מנע שנקטו מספר חברות בגלל ההשלכות הבלתי צפויות של הרפורמה המשפטית.
חשוב לציין כי חששות אלו הם חששות אמיתיים (ללא קשר למידת האיום בפועל) ואינם כותרות מוגזמות בעיתון או רק ניצול במה של יזמים או משקיעים בעלי אג'נדה פוליטית.

בשיחות רבות שאנו שותפים להם עם יזמים ומשקיעים זרים עולים חששות אמיתיים לגבי השלכות הרפורמה והסיכונים הטמונים בה להשקעתם. למותר לציין, כי דחיית קידום הרפורמה המשפטית אינה סוף פסוק בנושא זה וסימני השאלה והחששות שליוו אותנו בתקופה האחרונה עדיין קיימים ויוצרים אי ודאות משמעותית לכלכלת ישראל.

המצב החדש מייצר אתגרים בגיוסי כספים, בשימור כ"א איכותי וחוסר וודאות לעתיד. יחד עם זאת, כמו בכל משבר, ישנן גם הזדמנויות חדשות. חברות הענק הגלובליות, מתמודדות עם אי ודאות בשווקים, תנאי אינפלציה, בעיות בשרשראות אספקה ואתגרי כ"א.  שורת הרווח של מרבית הענקיות נשחקה וכן חלה ירידה במדדים העסקיים של חברות אלו. כל אלו רק מגבירים את הצורך באימוץ טכנולוגיות חדשות וביחד עם תנאי שוק אטרקטיביים יותר של ירידת שווי חברות המטרה, צפוי לייצר יותר הזדמנויות רכישה במהלך שנת 2023.

המשקיעים מצידם גם יכולים לאתר הזדמנויות השקעה בחברות מעניינות בשווי נמוך יותר מאשר בשנת 2021. מצב זה עשוי לאפשר להם להרוויח תשואה עודפת על החלופות בשוק.

משבר זה יחד עם ההזדמנויות הטמונות בו, הוא הזדמנות לחברות להתמקד להתייעל ולשפר ביצועים, בד בבד עם שיפור היערכות לתהליכי רכישה/השקעה אפשריים. כדי לסייע לחברות סטרטאפ בתקופה זו, בחרתי במספר המלצות עיקריות אשר יוכלו לתת ערך מוסף בהיערכות החברה בין אם שוקלים להימכר ובין אם מנסים להמשיך בצמיחה:

  •     שיפור היעילות והתפוקה – כאמור לעיל, משקיעים רגישים למדדים עסקיים נוספים מעבר למדדי צמיחה, כגון: רווחיות, יעילות, דגש על רווחיות היחידה הנמדדת (unit economics). 
     על כן מומלץ להשקיע בשיפור ב: כלי מדידה, שיפור תהליכי עבודה, מימוש תוכניות עבודה, הקפדה על שימוש בנהלי עבודה, קליטות עובדים מתוכננות ומסודרות, תוך בקרה ושימוש באמצעיים טכנולוגיים בכדי ליעל זמן ולהפחית משאבים ולשפר התפוקות.
  •     ביצוע תכנון אסטרטגי וחשיבה מחודשת אודות מבנה התאגיד, על מנת להשיג את המטרות העסקיות המבוקשות. כל זאת בהתחשב אל מול הסיכונים החדשים ברמת המאקרו ורמת המיקרו. חשוב לבחון את המבנה הקיים של התאגיד ולבצע שינויים במידה הנדרשת לרבות ביצוע היפוך שרוול, העברת זכויות הקניין הרוחני (ה – IP) לחברה אמריקאית תוך כדי בחינת השלכות המס של מהלך כאמור.
  •     הקמת חברה חדשה בסטרטאפ חדש – בתהליך זה, לאור אי הודאות הטמונה ברפורמה המשפטית מומלץ לשקול הקמת חברה אמריקאית אשר תחזיק את ה IP ולהקים חברה ישראלית כחברה בת שתשמש כמרכז הפיתוח. גם אם עלות מבנה זה יקרה יותר בטווח הקצר,  שימוש בכלי זה עשוי לצמצם חששות משקיעים ורוכשים פוטנציאליים מתפיסת הסיכון בנוגע לרפורמה המשפטית בישראל ושינויים בשיטת המשטר שעלולים להתרחש בעתיד הנראה, לעין ולהקל על גיוס כספים למיזם.
  •     היערכות לקראת תהליכי בדיקת נאותות בעסקאות השקעה ו .M&A – בעת זאת, קיימת חשיבות יתרה להיערכות מסודרת לקראת עסקה. על כן מומלץ להיערך לתהליך בדיקת נאותות עתידי בעזרת אנשי המקצוע המלווים את החברה. הקמת דאטה-רום מסודר, הכנת תוכניות פיננסיות ותקציבים, הסדרת הסכמים מסודרים עם עובדים ושותפים עסקיים של החברה ועוד יכולים לסייע להיות ערוכים כראוי לכל עסקה.
  •     הגדלת הזדמנויות  M&A– מומלץ להשקיע זמן באיתור בנקאי השקעות בעלי ניסיון מוכח עם רוכשים פוטנציאליים רלוונטיים ולעבוד איתו באופן ממושך ולא רק לקראת ההחלטה על מכירת החברה, שכן תהליכים אלו לוקחים זמן ודורשים היערכות מסודרת בעזרתם של אותם מומחים.  
  •     שיפור ניהול פיננסי – בשנים האחרונות התרגלנו לסביבה עסקית עם אינפלציה וריבית מאוד נמוכה, אך כאמור תנאי השוק השתנו באופן מהותי. שינוי זה  מייצר סיכון משמעותי לחברות – שחיקת הכסף עלולה לקצר את הראנווי של החברות באופן ניכר.
  •     בנוסף, העלאות הריבית בקצב מהיר הביאו לקריסת מוסדות פיננסיים מוכרים כגון SVB, קרדיט סוויס ובימים אלו קיימים חששות ליציבותו של דויטשה בנק ובנקים נוספים. כל אלו מחייבים את היזמים לפעול על מנת להגן על כספי החברה ולבצע תכנון פיננסי נכון הלוקח בחשבון את הצורך בזמינות מזומנים לפי תכניות העבודה, אל מול חסכון לתקופות זמן שונות באפיקים סולידיים נושאי תשואה אשר יקטינו את סיכון שחיקת הכסף, אך יחד עם פיזור הסיכונים בין בנקים שונים. לא מעט קרנות ממליצות ליזמים לפזר הכספים אף בין שלושה בנקים גדולים שונים.  

לסיכום, מבלי להביע עמדה פוליטית, אין ספק כי משבר סביב המהפכה המשפטית ומצב הכלכלה הגלובלית מציבים אתגרים חדשים וסביבה מלאה בחוסר ודאות.  ניהול פיננסי קפדני הפך לצורך הכרחי וחיוני במיוחד לאור תנאי השוק הנוכחיים. על כן, קיימת חשיבות רבה בשימת דגש על תכנון וניהול עסקי קפדני, היערכות מחודשת למצב החדש תוך ניהול פיננסי מושכל, על מנת למקסם את המשאבים ואת ההזדמנויות גם בתנאי הסביבה לא ודאית.  

קבוצת גוברמן מספקת שירותי ניהול חשבונותחשבות שכר וניהול כספים במיקור חוץ. נשמח ללוות אתכם: 03-537-2237